+31 (0)88 00 454 00

HET PAD NAAR JE TEC-LOOPBAAN Lees meer over technisch duiken en probeer het uit.

Technisch duiken

Technisch duiken is de 'extreme' sport van scubaduiken, waarbij ervaren en gekwalificeerde duikers veel dieper worden betrokken dan bij regulier recreatief duiken. Technisch duiken wordt gekenmerkt door aanzienlijk meer uitrusting en trainingsvereisten om het bijkomende gevaar dat dit soort duiken met zich meebrengt te beheersen. Tec-duiken is niet voor iedereen, maar voor degenen die de challenge-oproep horen, zijn de PADI TecRec-cursussen het antwoord.

Tec Flowchart 06Mar2012 Discover Tec Tec 40 Tec 45 Tec 50 Tec Trimix 65 Tec Trimix Diver Master Scuba Diver Trainer Tec Gas Blender Tec CCR Refresher Discover Rebreather Tec CCR Qualifier Advanced Rebreather Diver Tec Deep Instructor Open Water Scuba Instructor Tec Gas Blender Instructor Rebreather Refresher Rebreather Qualifier Rebreather Diver Tec 100 CCR Tec Instructor Tec Trimix Instructor Tec 60 CCR Tec 40 CCR Tec Sidemount Tec Sidemount Instructor Image Map

Wat is technisch duiken?

Technisch duiken is gedefinieerd als duiken anders dan conventioneel commercieel duiken of duiken met onderzoek waarbij duikers buiten de limieten voor recreatief duiken gaan. Het is verder gedefinieerd als en bevat een of meer van de volgende:

 • duiken voobij 40 meter / 130 voet diep
 • vereiste decompressie stops
 • duiken in een omgeving waarbij je niet direct kan opstijgen,afstanden verder dan 40 lineare meters van de oppervlakte
 • versnelde decompressie en of het gebruik van variabele gasmengsels tijdens de duik

Omdat bij technisch duiken het oppervlak in geval van nood effectief ontoegankelijk is, gebruiken tec duikers uitgebreide methodologieën en technologieën en training om de toegevoegde risico's te beheersen. Zelfs met deze, echter, heeft tec-duiken weliswaar meer risico, potentieel gevaar en kortere kritische foutkettingen dan recreatief duiken.


Hoe lang bestaat technisch duiken al?

De meeste mensen zijn het erover eens dat grotduiken een vorm van technisch duiken is. Grotduiken ontwikkeld in de late jaren 1960 en 1970, ontwikkelen zich tot een discipline grotendeels zoals het is vandaag tegen het midden van de jaren 1980. In het begin van de jaren negentig begonnen verschillende groepen duikers over de hele wereld te experimenteren met technologieën voor diep duiken (voorbij recreatieve limieten) om zowel grotten als wrakken te verkennen. Deze gemeenschappen verenigden zich en kwamen naar voren als "technisch duiken" of "tec diving" met de publicatie van aquaCorps (niet langer in druk), die zich heeft toegewijd aan dit soort duiken. Sindsdien blijft tec diving zich zowel in omvang als in zijn technologieën ontwikkelen.


Waarom zou ik een tec duiker willen zijn?

Tec-duiken heeft niet alleen meer risico, maar vereist ook aanzienlijk meer inspanning, discipline en uitrusting. Het is niet voor iedereen, en je kunt je hele leven een volleerde, fervent eersteklas duiker zijn zonder een tec dive te maken.

Dat gezegd hebbende, is er een groep mensen die plaatsen onder water willen bezoeken die relatief weinig mensen kunnen. Veel spectaculaire, ongerepte wrakken liggen op dieptes ver onder de 40 meter. Diepe riffen hebben organismen die je niet in het ondiepe water vindt. Sommige mensen genieten van de uitdaging en focussen op tec-duiken vereist. Weer anderen houden ervan om betrokken te zijn bij geavanceerde technologieën. Deze redenen maken het duiken tot een beloning.


Het PADI TecRec-verschil

Het TecRec-programma debuteerde in 2000. Hoewel TecRec niet het eerste tec-duikprogramma is (grotduiktraining bestaat al decennia), ontvangt het herhaaldelijk lof voor zijn verdiensten.

 • De TecRec-cursussen zijn geïntegreerd in een instructief valide, naadloze koersstroom die u meeneemt van beginnende tecduiker tot één gekwalificeerde speler tot de buitenste regionen van sportduiken met behulp van verschillende gasmengsels.
 • Elk niveau introduceert u nieuwe uitrustingen, planning en procedures die geschikt zijn om uw duiklimieten te verlengen.
 • De Tec Diver-cursus is een geïntegreerde reeks van drie subcursussen: Tec 40, Tec 45 en Tec 50. Je kunt ze continu voltooien, of je kunt elk niveau afzonderlijk voltooien met een tijdspanne ertussen. Dit biedt u leerefficiëntie, leerintegriteit en flexibele planning.


De duikuitrusting die je gaat gebruiken

Tec-duiken gebruikt veel meer apparatuur dan recreatief duiken. Het technische duikuitrusting gebruikt meestal twee tot vier of vijf regelaars, een duikcomputer en sommige accessoires.

Neem contact met ons op over de uitrusting die je nodig hebt voor deze cursus.


Voorvereisten

De TecRec-vereisten variëren (zie de individuele cursusbeschrijvingen), maar het volgende is van toepassing op iedereen die geïnteresseerd is in technisch duiken. Dat moet je zijn:

 • 18 jaar of ouder
 • Een volwassen, verantwoordelijke persoon die de vereiste procedures en vereisten strikt en getrouw zal naleven
 • Medisch geschikt voor tec diving (handtekening van de arts vereist)
 • Bereid zijn om de extra risico's te accepteren die tec diving presenteert
 • Een ervaren duiker met minstens 100 gelogde duiken
 • Gecertificeerd als een PADI verrijkte luchtduiker en PADI Deep Diver of gelijkwaardig (voor deze programma-equivalent is het bewijs van training bij recreatief diep duiken 18 meter tot 40 meter bestaande uit ten minste vier duiken en training in stikstofnarcose overwegingen, noodgeval / nooddecompressie, maken van veiligheidsstops en beheer van de luchttoevoer OF, hebben een minimum van 20 gelogde duiken dieper dan 30 meter.)

Het Leuke deel

Het leuke van TecRec gaat de uitdagingen aan terwijl je dieper en langer duikt dan de meeste duikers ooit doen.


LEES MEER...